Bericht van het thuisfront

Beste dansers,

Inmiddels zijn wij 2,5 maand verder na het tijdelijk sluiten van de deuren van onze geliefde dansschool Dos Bailadores.

Nu zijn jullie natuurlijk allemaal razend benieuwd hoe het ervoor staat.

Stand van zaken

Daarom een korte uitleg voor wat betreft de danssector. Dansscholen vallen onder de sector Cultuur en Educatie. Dus zou je zeggen per 1 juni kunnen wij weer open. Helaas is dat niet zo. Hoewel dansen niet gezien wordt als sport, valt het wel onder beweging. Aanvankelijk mochten de sportscholen pas 1 september open. Nu is er net een versoepeling afgekondigd door premier Rutte, dat sportscholen onder strikte condities per 1 juli open mogen. Wat dat voor dansscholen gaat betekenen, is nog niet duidelijk. Dus vooralsnog gaan wij uit van 1 september.

Nu is er vanuit de zo diverse danswereld een overkoepelend orgaan gerealiseerd: Dansondernemers Nederland, waarvan ook Dos Bailadores lid is geworden. Vanuit deze organisatie is een protocol geschreven en inmiddels aan de overheid overhandigd (dansend op het Binnenhof). Hierbij ook het verzoek om de maatregelen voor de dansscholen te versoepelen, oftewel de dansscholen eerder open te stellen. Voor balletscholen die kinderlessen geven, is dat ook heel plausibel. Voor een salsa school met partnerdansen en volwassenen ligt dat toch wat ingewikkelder. Bovendien verstrijkt de tijd en is een compleet seizoen draaien niet meer mogelijk. Daarom heeft Dos haar pijlen gericht op september.

Mogelijkheden

Daarnaast zijn wij gestart met een aantal collega’s om te kijken wat wij op dit moment wel voor jullie kunnen doen. Denk daarbij aan online lessen/workshops/Dj’s, buitenlessen, enz. Wat dat laatste betreft zijn wij bezig om plek en toestemming te krijgen. Zodra er meer bekend is, horen jullie dat direct.

Wij  missen jullie!

Dos Bailadores heeft heel wat onzekerheid gekend in de loop van haar bestaan. De huidige situatie is echter iets waar wij maar beperkt invloed op hebben. Wij snappen heel goed, hoezeer jullie het dansen en vooral ook het sociale contact missen.

Wij missen jullie ook! Maar dansen is bijna zo oud als de mens en zal er altijd zijn, in welke vorm dan ook.

Wij zullen jullie vanaf nu wat vaker op de hoogte houden.

Tenslotte

Zoals ik vorige maand schreef, had ik tijd nodig om op adem te komen en mijn persoonlijk leven op orde te krijgen. Met dat laatste ben ik nog dagelijks druk bezig. Zo heb ik afgelopen 22 mei (sterfdag Leo Martina, oprichter Dos Bailadores) voor het eerst mij de hele dag volledig kunnen richten op het herdenken van Leo, die ooit Dos Bailadores bij wijze van grap was begonnen en met wie ik 23 jaar dansend door het leven ging. Dankzij Leo’s voortvarendheid en ondernemerslust is Dos Bailadores sinds 1992 één van de eerste, nog bestaande, Caribische dansscholen in Nederland. Leo ademde salsa, hij was salsa in hart en ziel en wilde een thuis creëren voor iedereen. Dat laatste is nog steeds prioriteit nummer 1 en zet mij voor een nieuwe uitdaging in deze bijzondere tijd, waar voelen nog intenser is dan ooit en wij moeten dealen met nieuwe sociale omgangsvormen.

Alle goeds en hopelijk tot snel!

Monique

Namens het Dos team